Berichten in doener
Een kerntaak van het onderwijs is volgens De Thuiszittersklas-auteur Martin Schravesande het herstellen van het contact met de directe leefomgeving

Martin Schravesande deelt in zijn boek De Thuiszittersklas de ervaringen van zijn experiment om met thuiszitters, kinderen die niet naar school gaan, op zoek te gaan naar de wil om te leren. In dit interview vertelt hij over het raadsel van de wil, de moed om echt contact te maken en de sleutelrol van speelsheid daarbij.

Meer lezen
📖 Lichtend voorbeeld … 💡 Bestuursvoorzitter zorgverzekeraar Aad de Groot: “Vastgeroeste patronen doorbreken vraagt consequent voorbeeldgedrag”

In de reeks ‘Lichtende voorbeelden’ brengt Marieke van Voorn, die ook coöperant van Re-story is, verhalen van helende leiders. Dit keer Aad de Groot, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW: “Wij zorgen voor geborgenheid en veiligheid als basis voor ieders creatief en innovatief vermogen.”

Meer lezen
Het 6P-model van een zebra heeft oog voor Person, People, Planet, Purpose, Prosperity en Partnership

In mei en juni 2002 werkten zes studenten Sociaal-Agogisch-Werk van Vives Hogeschool Kortrijk aan een bachelorproef rond zebrabedrijven. Ze onderzochten het fenomeen ‘zebra’ en ontwikkelden voor hun bachelorproef een 6P-model dat checkt of een bedrijf zebra is.

Meer lezen
We zijn onmisbaar voor elkaar!

Vandaag - 1 juli 2022 - zou Phil Bosmans 100 jaar zijn geworden. Hij was een visionair en een luis in de pels. Bond Zonder Naam-directeur Barbara Torfs betoogt dat het hoog tijd is de boodschap van Phil Bosmans te vertalen in acties en woorden die vandaag opgepikt kunnen worden.

Meer lezen
📖 Zaaikapitaal, op-en-neer-trajecten, versnelling, exit: sex & start-ups

Zebras Unite is een coöperatieve beweging die de cultuur, het kapitaal en de gemeenschap creëert voor de volgende economie. Als coöperant en Ghent Chapter speelt Re-story een rol bij het opbouwen van deze wereldwijde community. Dit verhaal vertelt over aanleiding en ontstaan van de beweging.

Meer lezen
📖 We moeten mensen vooral ondersteunen in hoe ze duurzaam kunnen leven, zegt reclameman Peter Verbiest

Reclameman Peter Verbiest, strategic director bij communicatiebureau Bonka Circus geinterviewd door Re-story cooperant Bart van Goethem over purpose, de duurzaamheidstransitie, kapitalisme, de geloofwaardigheidscrisis van bedrijven en de rol van marketing en reclame.

Meer lezen
📖 Lichtend voorbeeld … 💡 Wayfinder Madeleen Mulder: "Persoonlijke bewustwording is een noodzakelijke voorwaarde voor transformatie van een systeem"

Er bestaan mooie theorieën over verandermanagement maar de basisvoorwaarde voor transformatie ligt in liefde voor het geheel en authenticiteit. Pas wanneer we de rijkdom van de enorme diversiteit aan mensen en perspectieven gaan inzien en omarmen wordt het leuk voor iedereen.

Meer lezen
📖 Gangsta Gardener Ron Finley motiveert hele gemeenschappen om op alle mogelijke plekken voedsel te verbouwen

Kunstenaars zijn seismografen van de tijd, ze zijn richtingaanwijzers in de transitie van economie, maatschappij en bovenal onszelf. Uit de Kunstbrief van See All This komt dit verhaal van Josephine Glazener over Gangsta Gardener Ron Finley: “Door tuinieren heb ik meer over mezelf en onze planeet geleerd dan ik ooit uit welk boek dan ook had kunnen leren.”

Meer lezen
📖 Met biodynamische bloemen opent bloementeler Rosette Hendrix deuren in en tussen mensen

De bloementaal resoneert het meest bij bloementeler Rosette Hendrix van het bloementeeltbedrijf Veldkleur. Met biodynamische bloemen opent bloementeler Rosette Hendrix deuren in en tussen mensen. “Het is bijzonder hoe bloemen mensen kunnen raken. Ogenschijnlijk eenvoudige momenten met bloemen brengen zoveel mooie beweging.”

Meer lezen
📖 Op dit dak van de grootste stadsboerderij van Europa in Parijs groeien fruit, groenten en kruiden

In het hart van Parijs is op het dak van Paviljoen 6 van Paris Expo Porte de Versailles een stadsboerderij geopend: Nature Urbaine. Het is met een oppervlakte van 14.000 m2 de grootste stadsboerderij van Europa. Een interview met oprichter Pascal Hardy: “We willen de levensvatbaarheid van stadslandbouw aantonen en zo tegelijk heel wat problemen rond logistiek en mobiliteit aanpakken.”

Meer lezen
📖 Elke tien kilometer vind je mensen die al zorg dragen voor elkaar en de Aarde

Vandaag is bij Hoogstraten de 68-jarige Nederlander Henry Mentink met een kruiwagen vol buideltjes Aarde de grens overgestoken. Op weg naar Parijs, om daar bij het hoofdkantoor van UNESCO de Aarde voor te dragen voor de Werelderfgoedlijst. Zijn pelgrimstocht voor de Aarde verenigt een resem Vlaamse initiatieven: “De onderstroom in Vlaanderen is er een van hoopvolle solidariteit en empathie.”

Meer lezen
📖 Een van de absolute prioriteiten van Kristien Bruggeman om een school te starten, was de herwaardering van het beroep van leerkracht

Kristien Bruggeman is een van de initiatiefnemers van de secundaire LAB-school in Sint-Amands. Na een carrière als bedrijfsrevisor en financieel directeur en daarna ook als textielondernemer nam ze een sabbatical om er helemaal voor haar kinderen te zijn, Die sabbatical was van korte duur en opende tegen al haar verwachtingen in de deur naar het onderwijs.

Meer lezen
📖 Bij deze milieu-pionier is de echo van zijn grootvader altijd in zijn hoofd blijven weerklinken

Milieupionier Antoine Geerinckx richtte vijftien jaar geleden CO₂Logic op, een klimaatadviesbureau dat bedrijven helpt bij het berekenen, verminderen en compenseren van hun uitstoot van broeikasgassen. Nieuwsgierig naar waarom Antoine vijftien jaar geleden al opportuniteiten zag in een sociale onderneming rond klimaat contacteerden we hem voor een interview.

Meer lezen
📖 Lichtend voorbeeld … 💡 Ziekenhuisbestuurder Peter Langenbach: “Ik kijk mensen graag in de ogen, omdat het mij om echtheid gaat”

De basis voor zijn leiderschap is gelegd op de Koninklijke Militaire Academie, vertelt ziekenhuisbestuurder Peter Langenbach in dit interview met Marieke van Voorn. Hij leerde dat goede leiders weten wat volgen betekent. Om altijd de basis op orde te hebben. Dat iedereen even belangrijk is en bijdraagt. Hij is een bevlogen leider die een lichtend voorbeeld dat andere leiders kan inspireren.

Meer lezen
📖 Deze timmerman-ingenieur maakt meubels en interieurdecoratie van eenmalig gebruikte eetstokjes

De Duitser Felix Böck toont met zijn in Canada gevestigde bedrijf ChopValue dat creativiteit en doorzettingsvermogen volstaan om de weg van de circulaire economie te bewandelen. ChopValue dat miljoenen gebruikte eetstokjes omtovert in chique meubels en interieurdecoratie is bezig aan een wereldwijde veroveringstocht.

Meer lezen
📖 Zieke organisaties helen vraagt leiderschap

Bedrijven en organisaties zijn net als mensen levende systemen en kunnen ziek worden. In ‘Heel de organisatie’ geeft Marieke van Voorn een overzicht van corporate ziektebeelden en hun remedies. Zieke organisatie helen vraagt leiderschap. “Mensen en organisaties herstellen door zich te herenigen met hun essentie en intenties. Dat versterkt immuunsysteem n veerkracht van de organisatie.”

Meer lezen
📖 Vitale Rassen verenigt boeren die zaden telen voor een veerkrachtige en biodiverse landbouw

Met Vitale Rassen wil Greet Lambrecht de zaadteelt weer in boerenhanden leggen en een rijke diversiteit aan groentezaden beschikbaar stellen voor de gemeenschap en volgende generaties. “Ik benader de planten als mens. Zo vertel ik ook over vitaliteit bij planten: hoe ga je als mens om met ziektes? Hoe n bouw je weerstand op? Zo werkt het ook in de tuinbouw en zaadteelt. Dat is mijn boerenlogica."

Meer lezen
📖 Lichtend voorbeeld … 💡 Zorgdirecteur Ben de Koning: “Ik heb geleerd dat gevoelens eigenlijk ook feiten zijn”

Een nieuw verhaal kan maar ontstaan en beginnen bloeien met een nieuw soort leiderschap, waarin het begrip ‘zorgen’ centraal staat. Daarvoor heeft een organisatie bevlogen leiders nodig, lichtende voorbeelden, die andere leiders kunnen inspireren. In deze reeks interviewt Marieke van Voorn, auteur van ‘Heel de Organisatie’ zulke leiders. Deze keer Ben de Koning, bestuurder van de Frankelandgroep.

Meer lezen
📖 Volgens deze futuriste kan kunstmatige emotionele intelligentie een belangrijke rol spelen bij de transitie naar een betere wereld

Ontwerpster en futuriste Pamela Pavliscak brengt empathie-onderzoek, affective computing en expressieve interfaces samen om technologie menselijker te maken. In dit interview voor Re-story vertelt ze dat “de combinatie van technologie en menselijkheid ongekende mogelijkheden biedt voor een mooie toekomst.”

Meer lezen
📖 NMBS-bestuursvoorzitter Thibaut Georgin wil vastgeroeste ideeën rond mobiliteit doorbreken om de samenleving leefbaarder te maken

In 2021 werd de Brusselse handelsingenieur Thibaut Georgin op voordracht van Ecolo aangesteld als bestuursvoorzitter van de NMBS. Een interview over zijn kijk op de toekomst van mobiliteit en meer in het algemeen op de economie en de samenleving. In Brussel en Wallonië timmert hij met Ecopreneur Belgium al aan de weg van het nieuwe economische denken in de economie.

Meer lezen
📖 🎥 Deze ondernemer trekt met een kruiwagen naar Parijs om de Aarde op de Werelderfgoedlijst te krijgen

De Nederlander Henry Mentink is een veelzijdig ondernemer. Een realistische idealist noemt hij zichzelf. Met MyWheels maakte hij autodelen groot in Nederland. Hij is ook oprichter van het Veerhuis, een kennis- en doe-huis voor de nieuwe economie. Zijn nieuwste project: een krui-tocht naar Parijs om daar de planeet Aarde voor te dragen voor de Werelderfgoedlijst.


Meer lezen
📖 ‘Samens’ is het woord van het jaar 2022

Tijdens een gesprek lanceerde Frank Vanmeenen het woord ‘samens’, een samentrekking van ‘samen’ en ‘mens’. Een neologisme dat treffend zegt waar de transitie, van onze samenleving om draait: samenwerking en menselijkheid. Traditioneel wordt het woord van het jaar op het einde van het jaar gekozen, wij draaien het om en poneren -halfweg januari - ‘samens’ als woord van het jaar 2022.

Meer lezen