Re-story trekt als Ghent Chapter de Belgische kar van Zebras Unite

 
 

De term ‘zebrabedrijven’ is in 2017 voor het eerst gebruikt door de jonge Amerikaanse onderneemster Mara Zepeda en de journaliste Jennifer Brandel. Hoewel het voor veel mensen nog een redelijk abstract begrip is, begint de term zebrabedrijven stilaan te leven. En volgens ons is dat volkomen terecht, omdat zebrabedrijven de exponenten zijn van de ‘positive sum game’ die organisaties kunnen en zullen moeten spelen om hun eigen toekomst en die van de wereld te bestendigen. Omdat we in dit verhaal geloven, is Re-story coöperant van Zebras Unite en trekken we de Belgische kar als Ghent Chapter.

Het verhaal van de zebrabedrijven begon bij Mara Zepeda en Jennifer Brandel die heilig geloven in grensoverschrijdende samenwerking, inclusie en diversiteit. Daarvoor kozen ze de zebra als symbooldier.

In tegenstelling tot eenhoorns - startende bedrijven met een marktwaardering van meer dan 1 miljard dollar - zijn zebra’s geen mythische, maar zeer reële dieren, luidde hun redenering.

Zebra’s zijn zowel zwart als wit, en het gelijkwaardige belang van de zwarte en witte strepen staat voor financiële winst en maatschappelijke return in de vorm van een positieve impact op de samenleving.

Bovendien staan zebra’s erom bekend erg intelligent te zijn en een zeer sterk groepsgevoel te hebben. Ze hebben samenwerking hoog in het vaandel staan en stellen alles in het werk om niemand achter te laten.

Positive sum game

Net als Mara en Jennifer zijn we er bij Re-story van overtuigd dat start-ups maar ook grote bedrijven zich daaraan moeten spiegelen. Niet in de laatste plaats omdat dit eigenlijk de enige manier is waarop ze hun toekomst kunnen bestendigen.

Het gaat om het spelen van een ‘positive sum game’, waarbij bedrijven en organisaties ‘beter voor mij’ en ‘beter voor de wereld’ hand in hand laten gaan, zoals coöperanten Herman Toch en Ann Maes in hun gelijknamige boek beschreven.

Het denken van Mara en Jennifer leidde tot de oprichting van Zebras Unite waarmee ze alternatieve en minder eenzijdig op technologie gerichte bedrijfsmodellen ontwikkelen voor de startende ondernemingen van morgen.

Modellen die een evenwicht bieden tussen winst en purpose, die staan voor inclusie en diversiteit, die strijden tegen ongelijkheid en die circulair zijn in plaats van lineair.

Het zijn de bedrijven die volgens die modellen werken, en met name de mensen die er werken, die de sleutel in handen hebben om samen het tij te keren.

Re-story is coöperant van Zebras Unite

Omdat we in dit verhaal geloven, zijn we coöperant geworden van Zebras Unite en trekken de Belgische kar als Ghent Chapter. Meer hierover vind je op de website van Zebra’s Unite.