Berichten in economie
📖 Kees Klomp: “Wat ik hartstochtelijk geloof is dat onze systemen alleen kunnen veranderen door veranderingen op de existentiële verhaallaag”

Zonder dat we ons daarvan bewust zijn, is onze economie eigenlijk existentieel stelt betekeniseconoom Kees Klomp. Onze economie draait om pseudo-oplossingen voor echte existentiële spanningen. Wat ik hartstochtelijk geloof is dat onze systemen alleen kunnen veranderen door veranderingen op de existentiële verhaallaag. Die verhaallaag kan alleen veranderen in mensen: een betere wereld begint niet bij jezelf, maar in jezelf.

Meer lezen
📖 Het nieuwe leiden is vrouwelijk: over lef, liefde en lust in leiderschap

De vrouwelijke oerkracht die eeuwenlang onderdrukt is, is aan een opmars bezig. In Het nieuwe leiden is vrouwelijk inspireert coach, teamfacilitator en spreker Anja Moortgat leiders tot lef, liefde en lust in hun leiderschap. Tijdens het schrijven kreeg Anja begeleiding van schrijfcoach Laurence Verwee. Beiden zijn coöperant van Re-story.

Meer lezen
📖 Deze Belgische start-up maakt met ecologische schoonmaakproducten de wereld letterlijk en figuurlijk schoner

Ze leerden elkaar kennen aan de Antwerp Management School tijdens hun master in Innovation & Entrepreneurship. Vandaag biedt de door Lowie Vercraeye, Manush Barvar en Ruben Renaer uit hun masterthesis in 2020 opgerichte start-up Brauzz een ecologisch alternatief voor  allerhande schoonmaakproducten. Lowie Vercraeye: “Het enige wat we zeker wisten, was dat we als ondernemers impact wilden hebben.” 

Meer lezen
📖 Met Clean Creatives inspireert Duncan Meisel de creatieve sector geen reclame meer te maken voor fossiele brandstoffen

Met de steun van meer dan achthonderd bureaus en tweeduizend mensen uit de creatieve sector roept de wereldwijde beweging Clean Creatives de creatieve, media- en PR-industrie op hun talenten niet in te zetten voor klanten uit de fossiele industrie. “Historisch gezien zijn reclame- en PR-bureaus een cruciaal onderdeel geweest van vervuilende bedrijfsplannen.”

Meer lezen
Deze polymeerarchitect wil met biokunststoffen van eigen bodem vervuilende microplastics de wereld uithelpen

Eind 2021 won de Limburgse startup B4Plastics de prestigieuze Food Planet Prize. De prijs sluit aan bij de ambities van oprichter Stefaan De Wildeman om wereldwijd de eerste te zijn die bioplastic van eigen bodem produceert: “Bioplastic gemaakt van reststromen uit de landbouw en van nieuw geteelde planten moet vervuilende microplastics uit de wereld help

Meer lezen
📖 Wat als het argeloze  gebruik van de term ‘vergroening’ vooral draait om het in stand houden van dominante systemen?

In de Franse krant Le Monde schreef Julien Vincent een opgemerkte bijdrage over het gemak waarmee de term vergroening in de mond wordt genomen, zonder dat de acties die eraan gekoppeld zijn bijdragen aan een echte transitie naar een andere economie.

Meer lezen
📖 Sustainability Professional 2023 Isabelle De Bruyne over de verantwoordelijkheid die ze voelt naar toekomstige generaties

De bouwgroep CFE is in februari door Sustainalytics uitgeroepen tot een Top-Rated ESG Company. Geert sprak met sustainability manager Isabelle De Bruyne, die op haar beurt tot Sustainability Professional 2023 is verkozen. “We zijn actief in sectoren die de wereld van morgen nog tientallen jaren vormgeven en hebben daarom de verantwoordelijkheid om voor toekomstige generaties te zorgen.”

Meer lezen
📖 Je hoeft geen linkse activist of veganist te zijn om te zien dat het systeem buiten adem is

Het is duidelijk dat we ons op een kantelpunt bevinden. Hoewel niemand de toekomst kan voorspellen, worden een aantal belangrijke trends steeds duidelijker. De redactie van L’ ADN bracht ze samen in een handig trendboek waaruit ik in dit verhaal de grote lijnen belicht.  

Meer lezen
📖 Er is niet meer geld nodig voor de transitie, zegt deze econoom

Dit verhaal schreven we vanuit ons aanbod voor bedrijven in opdracht van vdk bank. Het maakt duidelijk hoe belangrijk de rol van de overheid is om het wettelijke kader tot stand te brengen en de context te creëren waarin ondernemers en ondernemende mensen hun verantwoordelijkheid kunnen opnemen en hun rol kunnen spelen.

Meer lezen
📖 Waarom langetermijndenken van ondernemers gidsen uit de huidige chaostijd maakt

Van ondernemers wordt gevraagd om op de lange termijn te denken. Om te werken met toekomstscenario’s die systemisch kijken naar zowel economische als sociale aspecten. Zo kunnen ondernemers de gidsen zijn die de uitweg tonen uit het chaotische labyrint waarin we ons vandaag bevinden.

Meer lezen
📖 Waarom elke communicatie over een positieve actie, hoe klein ook, van belang is

Uit vrees voor beschuldigingen van greenwashing communiceren heel veel organisaties en bedrijven niet over de initiatieven die zij nemen rond duurzaamheid en maatschappelijk engagement. Maar transparant communiceren over het transitietraject naar maatschappelijke verantwoordelijkheid kan veel opleveren, zegt Charlotte Chenevier, oprichtster van het Parijse storytellingbureau Canard & Cie.

Meer lezen
Wat als Spinoza’s visie had gewonnen?

Je kan het boek Minder is meer met gemak afdoen als antikapitalistische, zoals ook wel tegen ons wordt gezegd dat Re-story antikapitalistisch en dus links is. Maar als Minder of meer je iets duidelijk maakt dan is het wel dat kapitalisme veel meer dan een systeem, een verhaal is waarin we zijn gaan (moeten) geloven.

Meer lezen
📖 Groene retoriek

Hoogleraar strategisch management Pascual Berrone, heeft de afgelopen tien jaar greenwashing grondig bestudeerd. Hij concludeert dat bedrijven vaak wel beseffen dat greenwashing zich als een boemerang tegen hen kan keren. Anderzijds geldt ook: wie het ecologisch engagement echt meent, plukt daar de vruchten van.

Meer lezen
Het 6P-model van een zebra heeft oog voor Person, People, Planet, Purpose, Prosperity en Partnership

In mei en juni 2002 werkten zes studenten Sociaal-Agogisch-Werk van Vives Hogeschool Kortrijk aan een bachelorproef rond zebrabedrijven. Ze onderzochten het fenomeen ‘zebra’ en ontwikkelden voor hun bachelorproef een 6P-model dat checkt of een bedrijf zebra is.

Meer lezen
📖 Zaaikapitaal, op-en-neer-trajecten, versnelling, exit: sex & start-ups

Zebras Unite is een coöperatieve beweging die de cultuur, het kapitaal en de gemeenschap creëert voor de volgende economie. Als coöperant en Ghent Chapter speelt Re-story een rol bij het opbouwen van deze wereldwijde community. Dit verhaal vertelt over aanleiding en ontstaan van de beweging.

Meer lezen
📖 Lichtend voorbeeld … 💡 Wayfinder Madeleen Mulder: "Persoonlijke bewustwording is een noodzakelijke voorwaarde voor transformatie van een systeem"

Er bestaan mooie theorieën over verandermanagement maar de basisvoorwaarde voor transformatie ligt in liefde voor het geheel en authenticiteit. Pas wanneer we de rijkdom van de enorme diversiteit aan mensen en perspectieven gaan inzien en omarmen wordt het leuk voor iedereen.

Meer lezen
📖 Op dit dak van de grootste stadsboerderij van Europa in Parijs groeien fruit, groenten en kruiden

In het hart van Parijs is op het dak van Paviljoen 6 van Paris Expo Porte de Versailles een stadsboerderij geopend: Nature Urbaine. Het is met een oppervlakte van 14.000 m2 de grootste stadsboerderij van Europa. Een interview met oprichter Pascal Hardy: “We willen de levensvatbaarheid van stadslandbouw aantonen en zo tegelijk heel wat problemen rond logistiek en mobiliteit aanpakken.”

Meer lezen
📖 Bij deze milieu-pionier is de echo van zijn grootvader altijd in zijn hoofd blijven weerklinken

Milieupionier Antoine Geerinckx richtte vijftien jaar geleden CO₂Logic op, een klimaatadviesbureau dat bedrijven helpt bij het berekenen, verminderen en compenseren van hun uitstoot van broeikasgassen. Nieuwsgierig naar waarom Antoine vijftien jaar geleden al opportuniteiten zag in een sociale onderneming rond klimaat contacteerden we hem voor een interview.

Meer lezen
📖 Deze timmerman-ingenieur maakt meubels en interieurdecoratie van eenmalig gebruikte eetstokjes

De Duitser Felix Böck toont met zijn in Canada gevestigde bedrijf ChopValue dat creativiteit en doorzettingsvermogen volstaan om de weg van de circulaire economie te bewandelen. ChopValue dat miljoenen gebruikte eetstokjes omtovert in chique meubels en interieurdecoratie is bezig aan een wereldwijde veroveringstocht.

Meer lezen
📖 Duurzaam kapitalisme, kan dat wel? Ja, zegt deze onderzoeker

In Duurzaam kapitalisme laat onderzoeker en consultant duurzame financiering en impactinvesteringen Willem Schramade zien dat duurzaamheid en kapitalisme perfect kunnen samengaan. “Met een waardevenster kunnen we duidelijk maken waar financiële waarde ten koste gaat van sociale of ecologische waarde. En dat is een belangrijke stap in de richting van de transitie die de wereld nodig heeft.

Meer lezen
📖 Zieke organisaties helen vraagt leiderschap

Bedrijven en organisaties zijn net als mensen levende systemen en kunnen ziek worden. In ‘Heel de organisatie’ geeft Marieke van Voorn een overzicht van corporate ziektebeelden en hun remedies. Zieke organisatie helen vraagt leiderschap. “Mensen en organisaties herstellen door zich te herenigen met hun essentie en intenties. Dat versterkt immuunsysteem n veerkracht van de organisatie.”

Meer lezen
📖 Gezocht: puinruimers en hartdelers

Als directeur Share The World’s Resources publiceert Mohammed Sofiane Mesbahi regelmatig essays, artikels en boeken over de noodzaak aan een nieuw verhaal voor de economie. In zijn boek ‘The Sharing Economy: Inaugurating an Age of The Heart’ benadrukt hij dat het niet mogelijk is een nieuwe economische orde tot stand te brengen zonder voor ogen te houden dat we als mensen allemaal één zijn.

Meer lezen