📖 Ontwaken met iedereen om je heen

Vandaag stellen miljoenen mensen een innerlijk verlangen vast. Mensen die op zoek zijn naar een evenwichtig en vervullend leven, waar ze meer zichzelf kunnen zijn. Elk op zijn manier. Maar dit is geen individualistisch proces, stelt Tej Steiner, het is een collectieve bloei. In zijn boek Waking up with everyone around us neemt hij je stap voor stap mee naar hoe we elkaar in dit ontwakingsproces kunnen ondersteunen en een cultuur van verbinding kunnen co-creëren. 

Tej Steiner

Stel je voor dat je wakker wordt in een rijdende trein, je bent een passagier naast vele anderen en doorkruist landschappen die je onbekend zijn. Je weet niet wat de eindbestemming is en de trein stopt nergens. 

Wanneer je andere passagiers vraagt waar de trein naartoe gaat en waarom zij in de trein zitten, word je genegeerd of luidt het antwoord dat ze het te druk hebben om hierop te antwoorden.

Hoe meer je aandringt bij je medepassagiers, hoe meer je wordt gemeden. 

Hoe langer de treinrit duurt hoe meer je wil begrijpen waar dit naartoe leidt en waarom je met deze trein reist. Hoe kan het dat je medepassagiers hier niet mee bezig zijn?

(Dit sluit aan bij de parabel die Marolyn Ferguson in Aquarius NU! trekt tussen de laatste scènes uit Het beest in de mens van Emile Zola en moderne maatschappijen en hun op hol geslagen instellingen waarover we hier op Re-story schreven.)

De noodrem

De metafoor over het leven als een treinrit die Tej Steiner, schrijver van Waking up with everyone around us, neerpent in het begin van z’n boek raakt me. 

Gedurende zesenveertig jaar zat ik als medepassagier in die trein. Geleid worden door externe factoren, overtuigingen en druk bezig zijn te voldoen aan verwachtingen die ik vaak niet eens in vraag stelde. 

Tot ik me in 2018 vragen begon te stellen rond zingeving.
Kort daarna trok ik aan de noodrem. 

Tej heeft al op zijn eenentwintigste aan de noodrem getrokken. Zijn familie, vrienden, identiteit en land achtergelaten om in een nieuwe omgeving een nieuw leven op te bouwen.

Op ontdekking gaan naar manieren om individuele transformatie binnen groepen en relaties te ondersteunen is uitgegroeid tot zijn grootste passie. 

In het boek Waking up with everyone around us deelt hij z’n levenservaringen en ontdekkingen, afgewisseld met gepaste gedichten die voor een poëtische versterking zorgen.

Als prille zeventiger is hij vandaag nog steeds actief in het ondersteunen van groepen. 

Levend manuscript

Waking up with everyone around us is een heel toegankelijk en makkelijk leesbaar Engelstalig boek.

Het neemt je stap voor stap mee en biedt een praktische kijk op hoe we elkaar in ons persoonlijk proces kunnen ondersteunen en een cultuur van verbinding kunnen co-creëren. 

Ontwaken of bewustwording, wat houdt dit in? Een perspectief dat alle geloofssystemen, culturele en spirituele verschillen overstijgt. Waarin de volledige vrijheid wordt geboden om je eigen pad te volgen naar een hart-georiënteerde invulling van het leven.

Met iedereen om je heen, het tweede deel van het boek, biedt een perspectief op hoe je groepen en relaties op een andere manier kan benaderen. Een manier waarin iedereen de ruimte wordt geboden om te ontdekken wat hart-georiënteerd leven voor hem of haar betekent. 

De vorm die Tej de laatste veertig jaar hanteert, draait rond cirkelwerk en noemt hij Hart Cirkels. Door de jaren heen ontdekte hij vijf vaardigheden die steeds opnieuw terugkeren wanneer je hart-georiënteerd in het leven wil staan. 

Hij noemt ze de ‘Vijf manieren van Zijn’ (5 ways of Being): 

  1. Be clear: waarom ben ik hier?

  2. Be present: uit je hoofd komen, uit het doen, stilvallen en voelen.

  3. Be real: wees echt en luister.

  4. Be connected: verbind met jezelf.

  5. Be heart-directed: laat je leiden door je hart.

Binnen het cirkelwerk krijgt elk van deze vijf manieren nog een gerelateerde invulling om de individuele processen te ondersteunen. 

Heart Circle Experience

Na het lezen van het boek heb ik acht weken deel uitgemaakt van een Heart Circle Experience om de verschillende aspecten te ervaren die in het boek worden beschreven.

Een wekelijks onlinemoment met een bont, internationaal gezelschap dat het cirkelwerk en de principes van ‘5 Ways of Being’ ervaart en daarin door Tej en zijn Belgische partner Greet Heylen wordt begeleid.

Door in de ervaring te gaan heb ik gevoeld wat het is om aandacht te vragen zonder dat daarbij dingen worden verwacht.

Om oprechte interesse te aanschouwen en de bijhorende stilte te kunnen ervaren. Ik mocht voelen hoe kleine momenten van appreciatie de band met je reisgenoten versterken zodat ruimte en borging ontstaat tijdens momenten dat je hart spreekt. 

Naarmate de weken vorderen merk je dat zaken, gevoelens en emoties gedeeld worden die in het nu spelen en naar de essentie van het leven gaan. De groep is de container die luistert en zorgdraagt.

Het contrast met de wereld en samenleving die ik vandaag ervaar is soms groot: altijd AAN staan, rationele keuzes maken en beslissingen nemen, weinig ruimte om te luisteren en stil te staan bij de essentie van ieders leven of wat ons echt bezighoudt.

Mijn leven is veranderd door vijf jaar geleden aan de noodrem te trekken. Vandaag bepaal ik mijn plek in de trein en word ik vaak omringd door andere medepassagiers die bewust meereizen.

Een divers, warmhartig en raakbaar gezelschap dat samen onderweg is op de Heart Circle Express.

Waar ruimte is voor echte gesprekken en tijd is om het passerend landschap in ons op te nemen. Door simpelweg deel uit te maken van de reiservaring. (Die openhartigheid is een noodzakelijke voorwaarde om de sociale crisis bij de wortel aan te pakken vertelde Greet al in een interview op Re-story).

Laat Waking up with everyone around us en de Heart Circle Experience je inspireren om te proeven van wat het kan betekenen wanneer we op ontdekking gaan naar een authentieke laag in onszelf, geïnspireerd door de ‘Vijf manieren van Zijn’. 

Misschien vinden we wel een leven dat dichter aansluit bij onze natuur en het ecosysteem waarvan we allen deel uitmaken.

Meer info over het werk van Tej en Greet. Je kan hier ook het boek Waking up with everyone around us bestellen.

Tej & Greet maken net als Mischa & Elke van Re-story deel uit van de partners die betrokken zijn bij de opleiding Transitiecoach van Dr. Eric Boydens in zijn Droomgaard. Ook Dr. Karolien van den Brekel-Dijkstra van Institute Positive Health en Edddy Van Hemelrijck van Emagine Life Center zijn als partner bij deze zesdaagse opleiding betrokken. Meer info en aanmelden


Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …

Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met je doen. Het gaat niet alleen om bereiken, maar vooral om beraken.

Bepaal jij jouw plek in de trein en de bestemming?

We horen het graag van je in de comments hieronder …