De prijs van eerlijkheid

De aandelen van Nokia daalden woensdag met 8% in waarde. En gisteren met nog eens 6%.Het is de hoge prijs die Nokia betaalt voor eerlijkheid.

Hoeveel waardedaling komt daar vandaag nog bij. Want de excuses van Nokia zijn ook niet echt … eerlijk. Vind ik.

Wat is er gebeurd?

Om de nieuwe smartphone Lumia 920 te promoten en vooral de nieuwe beeldstabilisator in het toestel heeft Nokia een filmpje geschoten. In de spot met een gespleten scherm toont Nokia het verschil tussen filmen met en zonder deze functie van de Lumia 920.

Alleen is de prent nep. En dus misleidend. Niet eerlijk. Het filmpje is niet gemaakt met de Lumia 920 onthulde het technologieblog The Verge.

Pijnlijke kwestie. Nokia heeft intussen op haar blog excuses aangeboden en zegt:

“We should have posted a disclaimer stating this was a representation of OIS only. This was not shot with a Lumia 920. At least, not yet. We apologize for the confusion we created.”

Disclaimer is niet gelijk aan eerlijkheid - integendeel

Begin deze week stuurde Simon Sinek me deze note to inspire:

“It’s easy to be honest. Just tell the truth.”

En een disclaimer vertelt niet de waarheid, een disclaimer verbergt de waarheid. Een disclaimer is als de kleine lettertjes. Lees jij de kleine lettertjes? Wedden van niet, net als vrijwel iedereen.

Een disclaimer is geen vrijbrief om niet eerlijk te zijn. Om als je door de mand valt, te kunnen zeggen “ja, maar dat stond toch in de disclaimer.”

Hoe Nokia ons nept?

Een still uit de video ‘How Nokia fakes its latest pureview ad’ van The Verge.